Strict Standards: Declaration of JCacheControllerView::get() should be compatible with JCacheController::get($id, $group = NULL) in /home/enercon/public_html/libraries/joomla/cache/controller/view.php on line 137

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί να επενδύσω στα φωτοβολταϊκά;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Πρώτα και κύρια, για τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία ως γνωστόν, δεν είναι ανεξάντλητα. Υπολογίζεται ότι για κάθε ένα κιλοβάτ (kW) που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτρέπεται η έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, το κύριο “αέριο του θερμοκηπίου”. Η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου έχει και άλλα οφέλη, τα οποία τείνουμε να παραβλέπουμε: πολλά πράγματα, που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, όπως φάρμακα, πλαστικά, καλλυντικά, βαφές κ.ά. έχουν σαν πρώτη ύλη το πετρέλαιο. Για την παρασκευή τους δαπανάται λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενώ όλο το υπόλοιπο καταλήγει να καίγεται σε κινητήρες, καυστήρες και γεννήτριες. Βραχυπρόθεσμα, επενδύοντας σε φωτοβολταϊκά συμβάλλουμε στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων, άρα αποφεύγουμε τα πρόστιμα, που επιβάλλονται βάσει διεθνών συνθηκών, άρα τελικά εξοικονομούμε χρήματα από φόρους. Ακόμα, εγκαθιστώντας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, αυξάνουμε την ενεργειακή αυτονομία του σπιτιού/επιχείρησής μας. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα σημαντικά οικονομικά κίνητρα που παρέχονται για την επόμενη 25ετία/20ετία (κατά περίπτωση) και που μας επιτρέπουν να αποσβέσουμε το κόστος της επένδυσης μέσα σε 3-4 χρόνια και να έχουμε εφεξής μόνιμο, εγγυημένο κέρδος, συν το ότι οι ώρες μέγιστης παραγωγής ρεύματος από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι οι ίδιες ώρες που η ΔΕΗ εφαρμόζει τις υψηλότερες χρεώσεις.

Ποιο είναι το κόστος και ποια η απόδοση μιας τέτοιας επένδυσης;

Πέρα από ένα βασικό κόστος για τον εξοπλισμό, που είναι σχεδόν το ίδιο, ανεξάρτητα από την κλίμακα του συστήματος, τόσο το κόστος, όσο και το κέρδος αυξάνονται γραμμικά με την εγκατεστημένη ισχύ. Έτσι για παράδειγμα, για ένα σύστημα ισχύος 10kW, εγκατεστημένο στην οροφή ενός σπιτιού, το κόστος κυμαίνεται στις 35.000€-40.000€, ενώ για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100kW, το κόστος είναι περίπου 260.000€-280.000€. Για μια περιοχή με την ηλιοφάνεια των Ιωαννίνων, τα έσοδα στα παραπάνω παραδείγματα εκτιμώνται σε 580€ και 5800€ ανά μήνα κατά μέσο όρο, αντίστοιχα. Παράγοντες που επιδρούν στην απόδοση ενός συστήματος είναι η γεωγραφική θέση, που θα επιλεγεί για την εγκατάστασή του, ο προσανατολισμός της και η τοπολογία του γύρω χώρου (ψηλά κτίρια, βουνά κλπ.). Το κόστος επηρεάζεται από την απόσταση του συστήματος από το δίκτυο της ΔΕΗ και από την τεχνική δυσκολία του έργου.

Πώς μπορώ να επενδύσω στην ηλιακή ενέργεια;

Με την υπάρχουσα νομοθεσία, πέρα από τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, διαμορφώνονται 4 διακριτές περιπτώσεις:
  • φωτοβολταϊκά σε στέγες, ισχύος μέχρι 10kW
  • φωτοβολταϊκά σε γήπεδα (οικόπεδα και αγροτεμάχια), ισχύος μέχρι 100kW
  • φωτοβολταϊκά σε γήπεδα (οικόπεδα και αγροτεμάχια), ισχύος μέχρι 500kW (ή 1MW εντός βιομηχανικών περιοχών)
  • φωτοβολταϊκά σε εμπορικές – βιομηχανικές στέγες, ανεξαρτήτως ισχύος
Το ποιος μπορεί να επωφεληθεί από το κάθε πρόγραμμα και υπό ποιες προϋποθέσεις, αναπτύσσεται στις αντίστοιχες ενότητες.

Από ποια μέρη αποτελείται ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;

Πρώτα απ' όλα από τα φωτοβολταϊκά στοιχεία ή πάνελ. Αυτά μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα. Ένας αντιστροφέας αναλαμβάνει να μετατρέψει αυτό το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, για να μπορούν να λειτουργούν οι συνηθισμένες ηλεκτρικές συσκευές. Συνήθως, στην περίπτωση αυτόνομων συστημάτων παρεμβάλλεται και ένας συσσωρευτής (μπαταρία), που αποθηκεύει το πλεόνασμα του παραγόμενου ρεύματος και το αποδίδει ξανά στο κύκλωμα όποτε παρουσιάζεται ανάγκη (π.χ. τη νύχτα, ή όταν φορτώνεται το κύκλωμα). Τα διασυνδεδεμένα με το δίκτυο κοινής ωφελείας συστήματα περιλαμβάνουν απαραιτήτως και έναν δεύτερο μετρητή (ρολόι) ώστε να καταγράφεται η παραγωγή του συστήματος, με τρόπο αντίστοιχο μ' αυτόν που ο υπάρχων μετρητής καταγράφει το ρεύμα, που καταναλώνετε.

Τι είδους συντήρηση χρειάζεται ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;

Μηδαμινή. Συνίσταται σε ένα τακτικό πλύσιμο των πάνελ για την απομάκρυνση της σκόνης και τυχόν ακαθαρσιών, που μειώνουν την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας, επομένως και την απόδοση του συστήματος. Καλό θα είναι να γίνεται και ένας τακτικός (ανά κάποια χρόνια), προληπτικός έλεγχος των κυκλωμάτων, για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής ενός φωτοβολταϊκού συστήματος;

Οι κατασκευαστές των διαφόρων στοιχείων του συστήματος παρέχουν εγγυήσεις ότι τα προϊόντα τους θα λειτουργούν με απόδοση όχι χαμηλότερη του 80% της ονομαστικής τους, για 20 έως 30 έτη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το σύστημά σας θα συνεχίσει να παράγει ενέργεια για τουλάχιστον 5 ως 10 χρόνια, πέραν του χρονικού διαστήματος που καλύπτεται από την εγγύηση.

Στην περίπτωση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγη, απαιτούνται καταστροφικές εργασίες;

Για την τοποθέτηση των βάσεων έδρασης των πάνελ συνήθως -αν και όχι πάντα- απαιτείται το τρύπημα της στέγης. Ενδεχομένως να χρειαστεί να τρωθεί και η μόνωσή της. Πάντως, μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του συστήματος αποκαθίστανται οι όποιες φθορές, καθώς και η μόνωση.

Υπάρχει κίνδυνος για την κεραμοσκεπή από το βάρος των πάνελ;

Τα πάνελ μαζί με τις βάσεις τους επιβαρύνουν τις στέγες με περίπου 25 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο, περίπου το 50% του βάρους που οι περισσότερες κεραμοσκεπές είναι σχεδιασμένες να αντέχουν. Κατά το στάδιο της μελέτης ελέγχεται η στατικότητα της σκεπής και αν κριθεί απαραίτητο, πριν την εγκατάσταση του συστήματος κατασκευάζονται πρόσθετες δομές στήριξης.

13η Πανελλήνια Γενική Έκθεση «Πανηπειρωτική 2011»

13η Πανελλήνια Γενική Έκθεση «Πανηπειρωτική 2011»

Η enercon Φωτοβολταϊκά συμμετέχει στην 13η Πανελλήνια Γενική Έκθεση «Πανηπειρωτική 2011».

Περισσότερα...

3η ανακοίνωση της ΔΕΗ σε εφαρμογή του Ν. 3851/2010

3η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
σε εφαρμογή του Ν. 3851/2010
Σε συνέχεια της 2ης ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ, η ΔΕΗ σας ενημερώνει για τα ακόλουθα:
Περισσότερα...

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 82 επισκέπτες και κανένα μέλος