Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/enercon/public_html/modules/mod_lofarticlesslideshow/helper.php on line 292
Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές στέγες

Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές στέγες

Η νέα νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να...

Φωτοβολταϊκά πάρκα

Φωτοβολταϊκά πάρκα

Ο νέος νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διαχωρίζει τα φωτοβολταϊκά πάρκα/σταθμούς σε...

Φωτοβολταϊκά σε στέγες, ισχύος μέχρι 10kW

Φωτοβολταϊκά σε στέγες, ισχύος μέχρι 10kW

Το πρόγραμμα αυτό αφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (που απασχολούν έως 10...

  • Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές στέγες

    Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές στέγες

  • Φωτοβολταϊκά πάρκα

    Φωτοβολταϊκά πάρκα

  • Φωτοβολταϊκά σε στέγες, ισχύος μέχρι 10kW

    Φωτοβολταϊκά σε στέγες, ισχύος μέχρι 10kW


Strict Standards: Declaration of JCacheControllerView::get() should be compatible with JCacheController::get($id, $group = NULL) in /home/enercon/public_html/libraries/joomla/cache/controller/view.php on line 137

Επενδύστε στην ενέργεια

Η στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών που απειλούν σήμερα τον πλανήτη. Κάθε ένα κιλοβάτ (1 kW) που παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , αποτρέπει την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους. Βαριά πρόστιμα επιβάλλονται σε κράτη που δεν μεριμνούν για το περιβάλλον, δυσχεραίνοντας την οικονομική τους κατάσταση. Η Ελλάδα, έχοντας κύρια πηγή ενέργειας τα λιγνιτικά κοιτάσματα, είναι μία από αυτές τις χώρες.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερο γνωστές οι λύσεις που προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Ο ήλιος μας προσφέρει μία πηγή ενέργειας η οποία είναι εύκολα αξιοποιήσιμη, είναι καθαρή και προβλέψιμη. Για κάθε περιοχή της χώρας μας δίνονται μέσες τιμές ηλιοφάνειας όπου μπορεί να υπολογιστεί με πολύ μικρή απόκλιση η ετήσια παραγωγή ρεύματος με την χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων.

Με την μαζική παραγωγή των φωτοβολταϊκών πλαισίων η τεχνολογία είναι πλέον προσιτή οικονομικά στο ευρύ κοινό. Ο παραγωγός όχι μόνο κάνει απόσβεση της επένδυσης αλλά έχει και σεβαστό κέρδος από την παραγωγή της πράσινης ενέργειας. Η τιμή πώλησης της κιλοβατώρας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική στήριξης της ηλιακής τεχνολογίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τις οικιακές εγκαταστάσεις (με ισχύ μικρότερη των 10KW) η τιμή πώλησης της κιλοβατώρας είναι 0,55 Ευρώ την στιγμή που η τιμή αγοράς της είναι 0,12 Ευρώ. Για τα οικιακά φωτοβολταϊκά προσφέρονται επιπλέον φοροαπαλλαγές, τραπεζική χρηματοδότηση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και λίγες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καλύπτει κάποιο μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας και το ποσοστό αυτό θα είναι αυξανόμενο μέχρι να καλυφτούν τα ποσοστά που προβλέπονται από τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει υπογράψει η Ελλάδα. Τα κίνητρα που δοθήκαν τα τελευταία χρόνια έχουν οδήγησει σε αύξηση των μικρών ηλεκτροπαραγωγών ανά την Ελλάδα. Σε αντίθετη περίπτωση, το ποσοστό αυτό της ενέργειας θα καλυπτόταν με την χρήση ρυπογόνων μεθόδων. Τα φωτοβολταϊκά εγγυώνται μηδενική ρύπανση, αθόρυβη λειτουργία, αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής που φθάνει τα 30 χρόνια ενώ χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση.

Ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά μπορεί να αποτελεί ένα αυτόνομο σύστημα που να καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών ενός κτιρίου ή μιας επαγγελματικής χρήσης ή να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το δίκτυο της ΔΕΗ. Στην πρώτη περίπτωση για τη συνεχή εξυπηρέτηση του καταναλωτή, η εγκατάσταση θα πρέπει να περιλαμβάνει και μια μονάδα αποθήκευσης (μπαταρίες) και διαχείρισης της ενέργειας.

Στην δεύτερη περίπτωση, πουλάει κανείς το ηλιακό ρεύμα στη ΔΕΗ έναντι μιας ορισμένης από το νόμο τιμής και συνεχίζει να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ όπως και σήμερα. Έχει δηλαδή ένα διπλό μετρητή για την καταμέτρηση της εισερχόμενης και εξερχόμενης ενέργειας. Στον τελικό λογαριασμό η τιμολόγηση προκύπτει όταν από την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό σύστημα αφαιρείται η ενέργεια που καταναλώνουμε στις εγκαταστάσεις μας.

Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια, τον αντιστροφέα (inverter), τις βάσεις στήριξης και τον μετρητή. Ο αντιστροφέας μετατρέπει το συνεχές ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταϊκά σε εναλλασσόμενο της ίδιας συχνότητας και τάσης με το δίκτυο της ΔΕΗ. Εφόσον γίνει η αντιστροφή οδηγείται στον μετρητή και διοχετεύεται στο δίκτυο.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση ΦΕΚ / 1079 / Β / 04.06.2009 παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων ισχύος μέχρι 10kW σε κτιριακές εγκαταστάσεις και κυρίως σε δώματα και στέγες κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών κτιρίων ,που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Η ιδανική στιγμή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε μία κατοικία είναι στον αρχικό σχεδιασμό του οικήματος για την εύκολη ενσωμάτωση του σε αυτό. Μια συνολική μελέτη που να καλύπτει την εξοικονόμηση ενέργειας (μόνωση, έξυπνα παράθυρα, σκίαση κλπ), τη θέρμανση και τον κλιματισμό και τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό (με φωτοβολταϊκά), θα βοηθήσει για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών όμως μπορεί πολύ εύκολα να γίνει και σε ήδη ολοκληρωμένες κτηριακές εγκαταστάσεις. Τα περισσότερα κτίρια είναι κατάλληλα φτάνει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να υπάρχει επαρκής ελεύθερος και ασκίαστος χώρος. Σαν απλό εμπειρικό κανόνα υπολογίζουμε 1 τετραγωνικό μέτρο για κάθε 100 Watt. Ο χώρος εγκατάστασης δεν θα πρέπει να σκιάζεται κατά την διάρκεια της ημέρας ώστε να έχουμε την μέγιστη απόδοση. Το σημείο εγκατάστασης θα πρέπει να έχει νότιο προσανατολισμό αν και αποκλίσεις μέχρι 45 μοίρες θεωρούνται αποδεκτές μειώνοντας όμως την απόδοση. Συνήθως επιλέγεται μια κλίση που να δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στην Ελλάδα, η βέλτιστη κλίση είναι γύρω στις 30 μοίρες. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο είναι εξαιρετικά προβλέψιμη. Αυτό που εξετάζεται είναι πόσες κιλοβατώρες θα αποδίδει το σύστημά σε ετήσια βάση. Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο ετησίως περί τις 1.150-1.450 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (KWh/KWp ανά έτος).

Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να εγκατασταθούν και σε πολυκατοικίες εφόσον συμφωνήσουν εγγράφως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, είτε το φωτοβολταϊκό να εγκατασταθεί εξ ονόματος όλων των ιδιοκτητών. Αν η ταράτσα είναι κοινόκτητη και οι κύριοι του χώρου αυτού θέλουν να την παραχωρήσουν σε κάποιο άλλο ιδιοκτήτη του κτιρίου που δεν έχει δικαιώματα στην ταράτσα, μπορούν να το κάνουν. Αν το σύστημα μπει σε στέγαστρο βεράντας διαμερίσματος, προφανώς μπορούν να μπουν περισσότερα συστήματα σε μια πολυκατοικία.

Τα στάδια από τα οποία θα περάσει ο ενδιαφερόμενος είναι :

· Η αξιολόγηση του χώρου εγκατάστασης και ο προϋπολογισμός του κόστους υλοποίησης.

· Η εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών, η διεκπεραίωση των διαδικασιών για αδειοδότηση και χρηματοδότηση.

· Και τέλος η κατασκευή του έργου και σύνδεση με το δίκτυο.

Τις περισσότερες ή όλες από τις παραπάνω ενέργειες τις αναλαμβάνουν οι εταιρίες που ασχολούνται με την μελέτη και την κατασκευή των φωτοβολταϊκών έργων.

13η Πανελλήνια Γενική Έκθεση «Πανηπειρωτική 2011»

13η Πανελλήνια Γενική Έκθεση «Πανηπειρωτική 2011»

Η enercon Φωτοβολταϊκά συμμετέχει στην 13η Πανελλήνια Γενική Έκθεση «Πανηπειρωτική 2011».

Περισσότερα...

3η ανακοίνωση της ΔΕΗ σε εφαρμογή του Ν. 3851/2010

3η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
σε εφαρμογή του Ν. 3851/2010
Σε συνέχεια της 2ης ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ, η ΔΕΗ σας ενημερώνει για τα ακόλουθα:
Περισσότερα...

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 2 επισκέπτες και κανένα μέλος